Veelgestelde vragen

Waar komt de naam Amagdala vandaan?

De naam van de massagepraktijk Amagdala is een combinatie van mijn voornaam Magda en de amygdala, een onderdeel van de hersenen. Het is betrokken bij de emotionele geheugenvorming en instinctieve reacties. In mijn praktijk zoek ik naar waar de ontspanning in het lichaam vergroot kan worden en ondersteun ik je wanneer de spierspanning zorgt voor een stokkende adem of emotionele reacties zoals blijdschap en boosheid. Via luchtige speelsheid en bekwame kennis zoeken we naar de authentieke ontspannen vorm en vrijheid van jouw lichaam.

Hoe werkt dat, een ontdekkingsreis in je eigen lichaam aangaan?

In massagepraktijk Amagdala combineer ik graag massagetechniek met de zintuiglijke waarneming van jou en mij als masseur. De stilte zoals het moment dat het orkest is gestopt met spelen en het publiek wacht met klappen kan magisch voelen. Alsof de symfonie tijdens die stilte in de zaal nog in onze harten doorspeelt. Op dit soort sensaties focus ik mij graag in mijn massagepraktijk.

Ieder lichaam heeft zijn eigen taal en communiceert onder andere met het veranderen van de houding of de ademhaling. Bijvoorbeeld wanneer het lichaam zich schrap zet, het juist verstilt, het ineens heel warm wordt of juist koud. Deze signalen hebben we soms niet eens door van onszelf en daar pas ik mijn massage op aan op het moment dat zo iets gebeurt. Om als cliënt hier meer bewust van te raken nodig ik je uit om in gedachten met mijn handen mee te gaan door je lichaam en voor jezelf waar te nemen wat er in jou gebeurt wanneer bijvoorbeeld je houding veranderd.

Mocht dit als abracadabra klinken is het interessant om met een open mind de sessie in te stappen of wellicht zoek je liever iemand die zich alleen specifiek op techniek focust dan zijn we geen match.

Welke massagestijlen geef je?

Het zijn veel vormen van stevige en zachtere ontspanningsmassage zoals deep tissue, lichaamsmassages met lange diep voelbare strijkingen en zweedse massage. Stijlen die mij inspireren zijn Esalen, een massagestijl die een grote focus legt op verbinding en balans. Het lijkt op een zweedse massage die ik ook geef en dan een zachtere variant. Trager, een massagestijl die richt op mentastics, het lichaam net wat vrijer laat bewegen en hierbij zorgt voor relativiteit. De focus ligt daar meer op het water in het lichaam en de stevigheid van de botten. Dansage, een heerlijke stijl waarbij de flow van de muziek mee spreekt in de dialoog tussen masseur, cliënt en diens lichaam. Daarnaast volg ik nu cursussen bindweefsel massage en voetreflexologie.

Bij mijn massagestijl valt het op dat jij als cliënt en ik samen op onderzoek uit gaan naar welke taal jouw lichaam spreekt. Wat het bijvoorbeeld inhoud om bewust te ademen of welke tekenen jouw lichaam vertoond wanneer spanning wordt vast gehouden of juist losgelaten. Deze taal is voor ieder lichaam anders en vind ik magisch interessant.

Hoe maak ik een afspraak

Op elke pagina zit een klein goud blokje met de tekst boek een afspraak of maak een afspraak. Wanneer je daar op klikt kom je in de afspraken widget. Of klik hier. Op die pagina staan alle soorten massages die ik die periode biedt en je kan er terugvinden wat deze massages ongeveer inhouden. Wanneer je op een massage en een tijdsduur klikt komt er een volgende pagina tevoorschijn met een kalender. Daar kan je het tijdblok kiezen wat het beste bij jouw voorkeur past. Ten slotte komt er een optie om online te betalen of met pin in de massagepraktijk zelf en wordt je gevraagd om je contactgegevens achter te laten. Wanneer je hier alle stappen doorlopen hebt, zie ik je snel!

Hoe ziet een massagesessie bij Amagdala er uit?

Bij aanvang van elke sessie starten we met een kort gesprek over wat de wens van die dag is. Misschien heb je slecht geslapen of speelt een bepaalde spanning erg op waardoor de behoefte naar een massage ontstaan is. Vervolgens op de massagetafel is er ruimte om te ontspannen in het lichaam. Soms begeleid met een ademoefening. Daarna start de massage pas. De massage zelf wisselt flink per lichaam en moment. Hier leg ik bij mijn stijlen meer over uit. Na de massage hebben we een nagesprek waarin we delen wat ons opviel dit om weer wat extra handen en voeten te geven aan de sessie. Omdat massage vaak na de sessie nog een paar dagen door werkt kan het effect ook soms pas later intreden. Hierbij kunnen de aandachtspunten die opvielen in de sessie een fijne begeleiding zijn.

Zijn het stiltemassages die je geeft?

Dit verschilt per sessie, de stilte massage is sowieso zonder woorden. Ter kennismaking stel ik aan het begin van een sessie een aantal vragen om te kijken waar de behoeften liggen. Later stel ik bijvoorbeeld bij een bindweefsel massage veel vragen over waar de sensaties het sterkst zijn omdat daar het fascia waarschijnlijk meer verklevingen bevat.

Soms voel ik me na een massage juist kort uit balans, hoe kan dit?

‘Das lekker, kom je voor ontspanning en balans, ga je met mind fog weg.’ Hoor ik je denken. In een massage worden er soms kwetsbare thema’s aangeraakt en krijg je als cliënt nieuwe informatie over hoe het lichaam hier mee omgaat. Deze reacties kan je zien als nuttige signalen. Zij kunnen meer duidelijkheid en helderheid geven over de situatie van jou op dat moment. De lichamelijke reacties er te laten zijn en bewust ‘te voelen’ is soms een stap uit de comfortzone, een stap waarbij de hersenen ook kort tijd nodig hebben om alles op een rijtje te krijgen, hier reageert het lichaam ook meteen weer op. Meestal zijn na een paar uur of een goede nachtrust de meeste reacties weer verdwenen. Houden ze langer aan, neem contact met me op dan kunnen we er samen naar kijken. 

Tijdens de sessie kunnen er de volgende reacties plaatsvinden 

 • emotionele reacties zoals blijheid en bedroefdheid 
 • Transpireren en lokale warmte in bijvoorbeeld de handen 
 • misselijkheid, overgeven 
 • drukkend gevoel in de maag, duizeligheid 
 • slaperigheid 
 • koud krijgen, rillen, huiveren, kippenvel 
 • verandering in hartslag of bloeddruk 
 • algeheel onwel voelen 
 • zware ledematen 

Enkele uren ná de behandeling kunnen er ook verschuivingen plaats vinden 

 • emotionele reacties (Gelukkig is blijdschap ook een emotie)
 • slaperigheid en/of sterke vermoeidheid verhoogde urineproductie 
 • verandering in ontlastingspatroon 
 • hongergevoel en andere orgaanreacties 
 • hoofdpijn 
 • aangenaam warm worden van hoofd, handen, voeten of het hele lichaam (vaatreacties) 
Hoe kwam je er op om een massagevakopleiding te volgen?

Het is toevallig op mijn pad gekomen. Ik zat ergens rond 2016 met een groep dierbaren in een zelfgebouwde hot tub en er ontstond een soort massagetrein. Ik werd wat onzeker omdat ik toen alleen massage kende in een romantische context en dat vond ik iets te veel van het goede vond voor dat moment. Na wat schaamte, flink lachen en oefenen met hoe dan wel vond ik het tijd om een massagecursus te volgen. Toen nog niet wetende dat hier een jaar opleiding tot masseur en een vierjarige vakopleiding tot massagetherapeut aan vast zat. Ik ben toen eigenlijk nooit meer gestopt met masseren. Nu mix en match ik vakken van diverse opleidingen om zo dicht mogelijk bij mijn eigen vak-ontwikkeling te blijven. Ik blijf op deze manier nog jaren doorleren over ons magische lichaam.

Het meest geniet ik wanneer kennis, techniek en gevoel gecombineerd kunnen worden tot mijn eigen vrije stijl. Het maakt me bij elk lichaam zo nieuwsgierig hoe het nog bewuster, vertrouwd en vrijer kan bewegen. Massage kan psychisch een fijne tool zijn voor mensen om steun en perspectief in zichzelf te ontdekken. Over wanneer spanning opbouwt of afneemt kan je bijvoorbeeld al eerder bewust maken van een situatie dan ons met gedachten lukt. Sporten, schilderen, dansen of een andere pure lichamelijke beweging kan dit je ook bieden. Het is voor mij persoonlijk masseren waar de wereld voor mij meer vertrouwd en rustig van wordt. Dat deel ik graag met je.

Nu focus ik me nog op diverse zachte en krachtige ontspanningsmassages. in de tussentijd wil ik zo veel mogelijk kennis en technieken leren om wanneer ik klaar ben met mijn studie massagetherapie bekwaam bij te kunnen dragen aan iemands herstel proces. Hierbij zie ik massagetherapie niet als vervanging voor de psycholoog, juist als extra aanvulling of als preventief middel.

Wat zou je nog willen bereiken?

In de toekomst wil ik graag meer leren over diverse lichaamsgerichte denkwijzen zoals in de core energetica van John Pierrakos een leerling van Reich. Mijn massagepraktijk zou ik graag naast diverse zachte en krachtige ontspanningsmassages uitbreiden met massagetherapie. Nog meer verschillende technieken zoals drukpuntmassage en een combinatie met stembevrijding creëren. Daarnaast hoop ik ooit samen te werken met huisartsen en psychologen zodat het eenvoudiger wordt om maatwerk te bieden aan ieder mens en wachtlijst perioden beter te dragen vallen. Als preventief middel geeft massagetherapie veel zelfkennis en vrijheid in het lichaam en daar draag ik graag aan bij.

Soms droom ik van een buurthuis te ontwikkelen waar iedereen tot rust kan komen en men samen kan werken aan persoonlijke verbinding en sociale cohesie in de wijk. En nu ik toch bezig ben, een fijne kampvuur plek om bij te kunnen ontspannen staat ook hoog op mijn wensenlijstje.

Doe je naast massage nog meer?

Ik hou van variatie, naast masseren ben ik daarom aan de slag als cultureel freelancer. Geef ik schilder cursussen in diverse horecatentjes door Amsterdam en tegenwoordig ook online. Ook ben ik soms op een school of kunstacademie te vinden. Ben ik host bij de meditatietuin. Kook ik graag of ben op avontuur in de natuur. Buiten op mijn balkonnetje met alle vogels en andere stadse dieren of creëer ik van andermans afgedankte spullen nieuwe gebruiksvoorwerpen.

Aristoteles

Staat jouw vraag er niet tussen? Neem vooral contact op dan zorg ik dat ik deze zo snel mogelijk beantwoord.

Amagdala Kanaalstraat 77-2 Amsterdam

%d bloggers liken dit: