Veelgestelde vragen

Waar komt de naam Amagdala vandaan?

De naam van de massagepraktijk Amagdala is een combinatie van mijn voornaam Magda en de amygdala, een onderdeel van de hersenen. Het is betrokken bij de emotionele geheugenvorming en instinctieve reacties. In mijn praktijk gaan we via verschillende massage technieken (in stilte of door middel van vragen) de dialoog aan met dit gedeelte van de hersenen om hier overzicht en balans te creëren.

Hoe werkt dat, in stilte een dialoog aangaan?

Het lichaam heeft zijn eigen taal en communiceert onder andere met het veranderen van de houding of de ademhaling. Bijvoorbeeld wanneer het lichaam zich schrap zet, het juist verstilt, het ineens heel warm wordt of juist koud. Deze signalen hebben we soms niet eens door van onszelf en daar pas ik mijn massage op aan op het moment dat zo iets gebeurt.

Welke massagestijlen geef je?

Het zijn veel vormen van stevige en zachtere ontspanningsmassage. Stijlen die mij inspireren zijn Esalen, een massagestijl die een grote focus legt op verbinding en balans. Trager, een massagestijl die richt op mentastics, het lichaam net wat vrijer laat bewegen en hierbij het mentale brein relativiteit en meer concrete kaders bij brengt. Dansage, een heerlijke stijl waarbij de flow van de muziek mee spreekt in de dialoog tussen masseur, cliënt en diens lichaam. Daarnaast volg ik nu cursussen bindweefsel massage en voetreflexologie.

Bij mijn massagestijl valt het op dat jij als cliënt en ik samen op onderzoek uit gaan naar welke taal jouw lichaam spreekt. Wat het bijvoorbeeld inhoud om bewust te ademen of welke tekenen jouw lichaam vertoond wanneer spanning wordt vast gehouden. Deze taal is voor ieder lichaam anders en vind ik magisch interessant.

Hoe maak ik een afspraak

Op elke pagina zit een klein goud blokje met de tekst boek een afspraak of maak een afspraak. Wanneer je daar op klikt kom je in de afspraken widget. Of klik hier. Op die pagina staan alle soorten massages die ik die dag biedt en wat deze massages ongeveer inhouden. Wanneer je op een massage en een tijdsduur klikt komt er een volgende pagina tevoorschijn met een kalender. Daar kan je het tijdblok kiezen wat het beste bij jouw voorkeur past. Ten slotte komt er een optie om online te betalen of met pin in de massagepraktijk zelf en wordt je gevraagd om je contactgegevens achter te laten. Wanneer je hier alle stappen doorlopen hebt, zie ik je snel!

Wat bedoelt men met holisme bij massages en lichaamswerk?

Een mens is meer dan alleen wat we denken, voelen, fysiek waarnemen of wat er omheen gebeurt. In vergelijking tot wellness massages of bijvoorbeeld sport massages erkent adequaat holistisch werk het verband tussen al deze vier bovengenoemde aspecten en zet ze in als eenheid. Dus terwijl het fysieke lichaam aangeraakt wordt ontstaat er een dialoog met emotie en gedachtepatronen. Hier speel ik tijdens mijn massages op in. De uitdaging is dan om tijdens de dialoog in contact te blijven in het lichaam in plaats van over het lichaam te denken. Juist waarachtig te voelen en vertolken in woorden. Dit hoeven dus ook geen mooie volzinnen te zijn, vaak is een klank of zijn drie woorden voldoende om echt de kern te raken.

Is holisme een vorm van genezen?

Daar kan ik heel kort over zijn. Nee, daar voor zijn andere specialisten en kennis nodig. Het is eerder een preventieve benadering en een levensstijl dan dat het ziekte doet verdwijnen. Wel biedt een holistische levensstijl de kans om al eerder gewaar te zijn van ongemak in het lichaam doordat je getraind raakt om de fluister signalen op te pakken in plaats van te wachten tot het lichaam schreeuwt. Zo krijg je de kans om eerder rust te nemen of een huisarts/ specialist te benaderen.

Hoe ziet een massagesessie bij Amagdala er uit?

Bij aanvang van elke sessie starten we met een kort gesprek over wat de wens van die dag is. Misschien heb je slecht geslapen of speelt een bepaalde spanning erg op waardoor de behoefte naar een massage ontstaan is. Vervolgens op de massagetafel is er ruimte om te ontspannen in het lichaam. Soms begeleid met een ademoefening. Daarna start de massage pas. De massage zelf wisselt flink per lichaam en moment. Hier leg ik bij mijn stijlen meer over uit. Na de massage hebben we een nagesprek waarin we delen wat ons opviel dit om weer wat extra handen en voeten te geven aan de sessie. Omdat massage vaak na de sessie nog een paar dagen door werkt kan het effect ook soms pas later intreden. Hierbij kunnen de aandachtspunten die opvielen in de sessie een fijne begeleiding zijn.

Zijn het stiltemassages die je geeft?

Dit verschilt per sessie, aan het begin van een sessie stel ik veel vragen om in te checken met het lichaam en jou uit te nodigen uit je denkpatroon te komen. Soms heeft ook het lichaam juist verstilling nodig, dan biedt ik dat.

Therapie hoe werkt dat in combinatie met massage?

Mijn communicatie tijdens een sessie is bewust vragend en onderzoekend om zo contact te maken met het lichaam. We zijn als mens nog wel eens geneigd te blijven steken in denken en ons lichaam als voertuig te gebruiken terwijl het ons juist veel kan vertellen. Met een vleugje humor geef ik handen en voeten aan de gevoelsmatige manier van praten die blij het lichaam hoort. Er zijn veel sensaties en zintuiglijke waarnemingen te ervaren die juist steun kunnen bieden om juiste keuzes te maken door de dag heen. Huidcontact alleen al is een basisbehoefte die voedend werkt. Het therapie stuk zit dus naast communicatie van therapeut naar cliënt meer in het de tijd nemen om toe te staan om de signalen van het lichaam te kunnen waarnemen. Hier begeleid ik je heel graag bij.

Soms voel ik me na een massage juist kort uit balans, hoe kan dit?

Das lekker, kom je voor ontspanning en balans, ga je met mind fog weg, hoor ik je denken. In een massage worden er soms kwetsbare thema’s aangeraakt en krijg je als cliënt nieuwe informatie over hoe het lichaam hier mee omgaat. Deze reacties kan je zien als nuttige signalen. Zij kunnen meer duidelijkheid en helderheid geven over de situatie van jou op dat moment. De lichamelijke reacties er te laten zijn en bewust ’te voelen’ is soms een stap uit de comfortzone, een stap waarbij de hersenen ook kort tijd nodig hebben om alles op een rijtje te krijgen, hier reageert het lichaam ook meteen weer op. Meestal zijn na een paar uur of een goede nachtrust de meeste reacties weer verdwenen. Houden ze langer aan, neem contact met me op dan kunnen we er samen naar kijken. 

Tijdens de sessie kunnen er de volgende reacties plaatsvinden 

 • emotionele reacties zoals blijheid en bedroefdheid 
 • Transpireren en lokale warmte in bijvoorbeeld de handen 
 • misselijkheid, overgeven 
 • drukkend gevoel in de maag, duizeligheid 
 • slaperigheid 
 • koud krijgen, rillen, huiveren, kippenvel 
 • verandering in hartslag of bloeddruk 
 • algeheel onwel voelen 
 • zware ledematen 

Enkele uren ná de behandeling kunnen er ook verschuivingen plaats vinden 

 • emotionele reacties (Gelukkig is blijdschap ook een emotie)
 • slaperigheid en/of sterke vermoeidheid verhoogde urineproductie 
 • verandering in ontlastingspatroon 
 • hongergevoel en andere orgaanreacties 
 • hoofdpijn 
 • aangenaam warm worden van hoofd, handen, voeten of het hele lichaam (vaatreacties) 
Ik heb soms last van mentale of emotionele problemen. Wanneer zal ik hiervoor naar een massagetherapeut gaan?

Amagdala biedt een plek waar de tijd even stil staat en waar er ruimte is om het lichaam te laten spreken. Dit vergroot de kracht om te luisteren naar het lichaam en het instinct. Niet iedereen heeft voldoende baat bij een psycholoog, vaak merk ik dat een psycholoog vooral met de cliënt werkt aan het herschrijven van gedachtepatronen en indenken van gevoel. Ik wil juist die stap extra bieden om het lichaam als extra stel hersenen er bij te pakken bij het herstel. Het boek “Bio Energetica” van Alexander Lowen geeft hier veel inzicht in. Lowen is o.a. geïnspireerd op het gedachtengoed van Freud en Reich.

Mocht je al bij een psycholoog zitten, deel vooral wanneer je dit wil combineren met met massagetherapie. Mijn doel is om samen te werken met de psycholoog. Een massagetherapeut is er niet om pijn weg te nemen, juist om je te begeleiden bewust overzicht te creëren over wat er verwerkt mag worden. Iets wat mijzelf ook enorm geholpen heeft.

Ik lees dat je het soms hebt over het zelf helend vermogen en je lichaam als raadgever. Dat klinkt wel heel abstract, wat bedoel je precies?

“Het lichaam fluistert voordat het schreeuwt” zei Wiebe Veembaas volgens mij had die het weer gestolen van shakespeare maar ik dwaal af. Het zou zonde zijn pas naar het lichaam te luisteren wanneer het schreeuwt van de pijn.

Heb je tijdelijk gespannen schouders geef ik graag bijvoorbeeld een ontspanningsmassage of een nek en schouder massage om meer bewegingsruimte daar te kunnen ontdekken. Door specifiek onder woorden te brengen waar de spanning vandaan komt wordt het steeds duidelijker wat de kern is van de pijn. Ik bedoel dan niet de spierknoop. Juist de mentale reflex die het lichaam op spanning brengt brengt je meer bewustwording. Zoals het te veel op de hals nemen waardoor de buik zachtjes protesteert, vervolgens de kiezen op elkaar gaan om toch door te bijten en de schouders naar elkaar toegetrokken en opgetrokken worden.

Met regelmaat je laten masseren, zorgt vaak voor meer besef en respect van het eigen lijf. Alle zintuiglijke waarnemingen (en meer) zijn signalen dat iets okee is of juist niet. Met regelmaat bijvoorbeeld een keer in de maand je laten masseren creëert veerkracht en stimuleert de mentale gezondheid zodat je niet elke keer in dezelfde (wellicht) stressvolle groef belandt en het lichaam uit zichzelf de spanning van zich af schudt. Het maakt dat jij je fijner en meer zelfverzekerd in je vel voelt zitten.

Hoe kwam je er op massagetherapie te studeren?

Het is toevallig op mijn pad gekomen. Ik zat met een groep dierbaren in een zelfgebouwde hottub en er ontstond een soort massagetrein. Ik werd wat onzeker omdat ik toen alleen massage kende in een romantische context en dat iets te veel van het goede vond voor dat moment. Na flink lachen vond het tijd om een cursus te volgen. Toen nog niet wetende dat hier een jaar opleiding tot holistisch masseur en een vierjarige vakopleiding tot massagetherappeut aan vast zat. Ik ben toen eigenlijk nooit meer gestopt. Nu mix en match ik vakken van diverse opleidingen om zo dicht mogelijk bij mijn eigen vakontwikkeling te blijven. Ik blijf op deze manier nog jaren doorleren over ons magische lichaam.

Het meest geniet ik wanneer kennis, techniek en gevoel gecombineerd kunnen worden tot mijn eigen vrije stijl. Daar zit voor mij een soort magie in die verslavend werkt. Het maakt me bij elk lichaam zo nieuwsgierig hoe het nog bewuster, vertrouwd en vrijer kan bewegen. Massage is psychisch zo belangrijk voor mensen om steun en perspectief uit te halen, te spelen met vrijlaten wat is zodat controle overbodig is. Langdurige spanning is ongezond, en mensen hebben soms geen besef hoeveel ze meemaken. Ik wil zo veel mogelijk kennis en technieken leren om bekwaam bij te dragen aan iemands herstel proces. Ik kan me bijvoorbeeld voorstellen dat de stap naar een masseur net iets kleiner is dan naar een psycholoog. Dit kan een cruciale stap tot herstel zijn.

Wat zou je nog willen bereiken?

In de toekomst wil ik graag meer leren over diverse lichaamsgerichte denkwijzen zoals in de core energetica van John Pierrakos. Mijn massagepraktijk zou ik graag uitbreiden met nog meer verschillende technieken zoals drukpuntmassage en een combinatie met stembevrijding creëren. Daarnaast hoop ik ooit samen te werken met huisartsen en psychologen zodat het eenvoudiger wordt om maatwerk te bieden aan ieder mens en wachtlijst perioden beter te dragen vallen.

Soms droom ik van een buurthuis te ontwikkelen waar iedereen terug in balans kan komen en men samen kan werken aan persoonlijke verbinding en sociale cohesie in de wijk. En nu ik toch bezig ben, een fijne kampvuur plek om bij te kunnen ontspannen staat ook hoog op mijn wensenlijstje.

Doe je naast massage nog meer?

Ik hou van variatie, naast masseren ben ik daarom aan de slag als cultureel freelancer. Geef ik schilder cursussen in diverse horecatentjes door Amsterdam en tegenwoordig ook online ook ben ik soms op een school of kunstacademie te vinden. Ben ik host bij de meditatietuin. Wanneer ik niet werk ben ik graag op avontuur in de natuur, buiten op mijn balkonnetje met alle vogels en andere stadse dieren of creëer ik van andermans afgedankte spullen nieuwe gebruiksvoorwerpen.

Het geheel is meer dan de som der delen.

Aristoteles

Staat jouw vraag er niet tussen? Neem vooral contact op dan zorg ik dat ik deze zo snel mogelijk beantwoord.

Amagdala Kanaalstraat 77-2 Amsterdam

Boek nu!
%d bloggers liken dit: