Veelgestelde vragen

Waar komt de naam Amagdala vandaan?

De naam van de massagepraktijk Amagdala is een combinatie van mijn voornaam Magda en de amygdala, een onderdeel van de hersenen. Het is betrokken bij de emotionele geheugenvorming en instinctieve reacties. In mijn praktijk gaan we via verschillende massage technieken in stilte of door middel van vragen de dialoog aan met dit gedeelte van de hersenen om hier overzicht en balans te creëren.

Welke massagestijlen geef je?

Het zijn veel vormen van ontspanningsmassage. Stijlen die mij inspireren zijn Esalen, een massagestijl die een grote focus legt op verbinding en balans. Trager, een massagestijl die richt op mentastics, het lichaam net wat vrijer laat bewegen en hierbij het mentale brein relativiteit en meer concrete kaders bij brengt. Dansage, een heerlijke stijl waarbij de flow van de muziek mee spreekt in de dialoog tussen masseur, cliënt en diens lichaam. Daarnaast volg ik nu cursussen Dansage en Chi Nei Tsang (buikmassage) en hawaiaanse lomi lomi massage. Bij mijn massagestijl valt het op dat jij als cliënt en ik samen op onderzoek uit gaan naar welke taal jouw lichaam spreekt. Wat het bijvoorbeeld inhoud om naar de armen of voeten toe te ademen of welke tekenen jouw lichaam vertoond wanneer spanning en trauma wordt vast gehouden. Deze taal is voor ieder lichaam anders en vind ik magisch interessant.

Hoe maak ik een afspraak

Op elke pagina zit een klein goud blokje met de tekst boek een afspraak of maak een afspraak. Wanneer je daar op klikt kom je in de afspraken widget. Die ik hier onderstreept heb toegevoegd. Op die pagina staan alle soorten massages die ik die dag biedt en wat deze massages ongeveer inhouden. Wanneer je op een massage en een tijdsduur klikt komt er een volgende pagina tevoorschijn met een kalender. Daar kan je het tijdblok kiezen wat het beste bij jouw voorkeur past. Ten slotte komt er een optie om online te betalen of met pin in de massagepraktijk zelf en wordt je gevraagd om je contactgegevens achter te laten. Wanneer je hier alle stappen doorlopen hebt, zie ik je snel!

Wat bedoelt men met holisme bij massages en lichaamswerk?

Een mens is meer dan alleen wat we denken, voelen, fysiek waarnemen of wat er omheen gebeurt. In vergelijking tot wellness massages of bijvoorbeeld sport massages erkent adequaat holistisch werk het verband tussen al deze vier bovengenoemde aspecten en zet ze in als eenheid. Dus terwijl het fysieke lichaam aangeraakt wordt ontstaat er een dialoog met emotie en gedachtepatronen. Hier speel ik tijdens mijn massages op in. De uitdaging is dan om tijdens de dialoog in contact te blijven in het lichaam in plaats van over het lichaam te denken. Juist waarachtig te voelen en vertolken in woorden. Dit hoeven dus ook geen mooie volzinnen te zijn. Soms is een klank of zijn drie woorden voldoende om echt de kern te raken.

Daarnaast gaat holisme uit van finaal denken in plaats van causaal denken. Als voorbeeld gebruik ik buikpijn. Emotionele buikpijn door afwijzing van enthousiasme (iets) ontstaat vaak tegelijk met een ervaring. Eerst fluistert het nog en gaat steeds harder schreeuwen wanneer het genegeerd wordt. De emotionele pijn tast het lichaam steeds meer aan. Bij causaal denken kost het vaak veel tijd om tot de fluisterende kern te komen. Het lichaam wordt als het ware opgelapt tot het punt waar het lichaam niet meer groots aangetast wordt. Bij finaal denken wordt natuurlijk ook opgelet dat het lichaam niet aangetast wordt alleen gaat het verder. Naast een doorverwijzing naar je huisarts of specialist stel ik je de vraag wat de buikpijn voor iets probeert te vertellen. Het iets zoals deze emotionele pijn, beschermt ons vaak voor iets wat als kind vroeger nodig was om te overleven. De vraag is of deze bescherming nu nog nodig is. Of dat je er als volwassen mens op andere manieren mee om hebt leren gaan. Massage en lichaamswerk kan je helpen onderzoeken wat het iets je probeert te vertellen en kan je steun bieden om te vertrouwen op de kennis die je nu als volwassene hebt ontwikkeld.

Is holisme een vorm van genezen?

Daar kan ik heel kort over zijn. Nee, daar voor zijn andere specialisten en kennis nodig. Het is eerder een preventieve benadering en een levensstijl dan dat het ziekte doet verdwijnen. Wel biedt een holistische levensstijl de kans om al eerder gewaar te zijn van ongemak in het lichaam doordat je getraind raakt om de fluister signalen op te pakken in plaats van te wachten tot het lichaam schreeuwt. Zo krijg je de kans om eerder rust te nemen of een huisarts/ specialist te benaderen.

Hoe ziet een massagesessie bij Amagdala er uit?

De eerste sessie begint met een intakeformulier om beter inzicht te krijgen in de cliënt en de hulpvraag. Voor iedere sessie lees ik nog wat na wat betreft de achterliggende theorie en fantaseer ik al wat over welke grepen welk effect kunnen hebben. Vervolgens observeer ik hoe iemand het lichaam en het leven nu draagt en welke wensen er zijn. Bij aanvang van elke sessie starten we met een kort gesprek over wat de wens van die dag is. Misschien heb je slecht geslapen of speelt een bepaalde spanning erg op waar op gefocust kan worden. Vervolgens op de massagetafel is er ruimte om te landen in het lichaam. Soms begeleid met een ademoefening en wat aardende aanraking. Daarna start de massage pas. De massage zelf wisselt flink per lichaam en moment. Hier leg ik bij mijn stijlen meer over uit. Na de massage hebben we een nagesprek waarin we delen wat ons opviel dit om weer wat extra gronding en bewustwording te geven aan de sessie. Omdat massage vaak na de sessie nog een paar dagen door werkt kan het effect ook soms pas later intreden. Hierbij kunnen de aandachtspunten die benoemd zijn in de sessie een fijne begeleiding zijn.

Zijn het stiltemassages die je geeft?

Dit verschilt per sessie, aan het begin van een sessie stel ik veel vragen om in te checken met het lichaam en jou uit te nodigen uit je denkpatroon te komen. Dit doe ik door bijvoorbeeld uit te nodigen om de adem duidelijk hoorbaar te maken of vragen te stellen over sensaties in het lichaam. Soms heeft ook het lichaam juist verstilling nodig, dan biedt ik dat.

Therapie hoe werkt dat in combinatie met massage?

Mijn communicatie tijdens een sessie is bewust vragend en onderzoekend om zo contact te maken met het lichaam. We zijn als mens nog wel eens geneigd te blijven steken in denken en ons lichaam als voertuig te gebruiken terwijl het ons juist veel kan vertellen. Met een vleugje humor geef ik handen en voeten aan de gevoelsmatige manier van praten die blij het lichaam hoort. Er zijn veel sensaties en zintuigelijke waarnemingen te ervaren die als raadgever mogen dienen. Huidcontact alleen al is een basisbehoefte die een gevoed en voldaan gemoed kan bieden. Het therapie stuk zit dus naast communicatie van therapeut naar cliënt meer in het vertragen van het leef tempo en toestaan om de goede raad van het lichaam te kunnen waarnemen. Hier begeleid ik je heel graag bij.

Ik heb soms last van mentale of emotionele problemen. Wanneer zal ik hiervoor naar een massagetherapeut gaan?

Amagdala biedt een plek waar de tijd even stil staat en waar er ruimte is om het lichaam te laten spreken. Dit vergroot de kracht om te luisteren naar het lichaam en het instinct. Niet iedereen heeft voldoende baat bij een psycholoog, vaak merk ik dat een psycholoog vooral met de cliënt werkt aan het herschrijven van gedachtepatronen en indenken van gevoel. Ik wil juist die stap extra bieden om het lichaam als extra stel hersenen er bij te pakken bij het herstel. Het boek “Bio Energetica” van Alexander Lowen geeft hier veel inzicht in. Lowen is o.a. geïnspireerd op het gedachtengoed van Freud en Reich.

Mocht je al bij een psycholoog zitten, deel vooral wanneer je dit wil combineren met met massagetherapie.
Mijn doel is om samen te werken met de psycholoog. Een massagetherapeut is er niet om pijn weg te nemen, juist om je te begeleiden bewust overzicht te creëren over wat er verwerkt mag worden. Iets wat mijzelf ook enorm geholpen heeft.

Ik lees dat je het soms hebt over het zelf helend vermogen en je lichaam als raadgever. Wat bedoel je nu precies?

Heb je tijdelijk gespannen schouders geef ik graag bijvoorbeeld een ontspanningsmassage of een nek en schouder massage om meer bewegingsruimte daar te kunnen ontdekken. Mocht de spanning structureel zijn raad ik je aan samen met een masseur te onderzoeken hoe het lichaam iets soepeler en vrijer kan aanvoelen. Door er vragen bij te stellen, specifiek onder woorden te brengen waar de spanning vandaan komt. Wanneer iemand zich met regelmaat laat masseren, zorgt de massage vaak voor meer zelf besef van het eigen lijf. Alle zintuigelijke waarnemingen en meer zijn signalen dat iets okee is of juist niet. “Het lichaam fluistert voordat het schreeuwt” zei Wiebe Veembaas. Het zou zonde zijn pas naar het lichaam te luisteren wanneer het schreeuwt van de pijn. Met regelmaat bijvoorbeeld een keer in de maand je laten masseren creëert veerkracht en stimuleert de mentale gezondheid zodat je niet elke keer in dezelfde (wellicht) stressvolle groef belandt en het lichaam uit zichzelf de spanning van zich af schudt. Het maakt dat jij je fijner en meer zelfverzekerd in je vel voelt zitten.

Hoe kwam je er op massagetherapie te studeren?

Het is toevallig op mijn pad gekomen. Ik zat met een groep dierbaren in een zelfgebouwde hottub en er ontstond een soort massagetrein. Ik werd wat onzeker en vond het tijd om een cursus te volgen. Toen nog niet wetende dat hier een jaar opleiding tot holistisch masseur en een vierjarige vakopleiding tot massagetherappeut aan vast zat. Ik ben toen eigenlijk nooit meer gestopt. Nu mix en match ik vakken van diverse opleidingen om zo dicht mogelijk bij mijn eigen vak ontwikkeling te blijven. Ik ben dus nog in opleiding.

Het meest geniet ik wanneer kennis, techniek en gevoel gecombineerd kunnen worden tot mijn eigen vrije stijl. Daar zit voor mij een soort magie in die verslavend werkt. Het maakt me bij elk lichaam zo nieuwsgierig hoe het nog bewuster, vertrouwd en vrijer kan bewegen. Massage is psychisch zo belangrijk voor mensen die trauma meegemaakt hebben (groot of klein, het moet nog verwerkt worden). Langdurige spanning is ongezond, en mensen hebben soms geen besef hoeveel ze maken mee. Ik kan me voorstellen dat niet iedereen nog naar een psycholoog durft te gaan of hier op een wachtlijst staan. Vaak kan iemand zich wel een massage permitteren; dit kan een cruciale stap tot herstel zijn. Ik wil zo veel mogelijk kennis en technieken leren om bekwaam bij te dragen aan iemands herstel proces.

Wat zou je nog willen bereiken?

In de toekomst wil ik graag meer leren over diverse lichaamsgerichte denkwijzen zoals in de core energetica van John Pierrakos. Mijn massagepraktijk zou ik graag uitbreiden met nog meer verschillende technieken zoals drukpuntmassage en een combinatie met stembevrijding creëren. Daarnaast hoop ik ooit samen te werken met huisartsen en psychologen zodat het eenvoudiger wordt om maatwerk te bieden aan ieder mens. Soms droom ik van een buurthuis te ontwikkelen waar iedereen terug in balans kan komen en men samen kan werken aan persoonlijke verbinding sociale cohesie in de wijk. En nu ik toch bezig ben, een fijne kampvuur plek om bij te kunnen ontspannen staat ook hoog op mijn wensenlijstje.

Wat deed je voor je startte met massage?

Met een achtergrond in onderwijs en pedagogiek ben ik de wereld van het lichaamsbewustzijn ingerold. Ik wilde eigenlijk gewoon een weekeindcursus ontspanningsmassage doen namelijk en was al snel ‘hooked’. Mensen ontwikkelingsgericht begeleiden om binnen een veilige omgeving uit hun bekende comfortzone te komen en de vaak spannende learning-zone in te stappen is een gedachte goed wat terug komt in alles wat ik doe. Hier ontstaat ruimte voor groei.

Doe je naast massage nog meer?

Ik hou van variatie, naast masseren ben ik daarom aan de slag als cultureel freelancer. Geef ik schilder cursussen in diverse horecatentjes door Amsterdam en tegenwoordig ook online ook ben ik soms op een school of kunstacademie te vinden. Wanneer ik niet werk ben ik graag op avontuur in de natuur, buiten op mijn balkonnetje met alle vogels en andere stadse dieren of creëer ik van andermans afgedankte spullen nieuwe gebruiksvoorwerpen.

Het geheel is meer dan de som der delen.

Aristoteles

Staat jouw vraag er niet tussen? Neem vooral contact op dan zorg ik dat ik deze zo snel mogelijk beantwoord.

Amagdala Kanaalstraat 77-2 Amsterdam

Boek nu!
%d bloggers liken dit: